Hovězí pupek na víně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce olej
0 ks celer
1 ks mrkev
0 ks rajčatový protlak
2 lžíce med
250 g šalotka
500 ml červené víno
1 lžička celý černý pepř
800 g hovězí pupek

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí pupek nakrájíme přes vlákna na pruhy široké asi 2,5 cm. Stočíme do šnečků a propíchneme špízem.

  2. V pekáči nahřejeme polovinu oleje, přidáme pokrájenou mrkev a celer a krátce orestujeme. Když začne zelenina zlátnout, přidáme protlak, zalijeme 200 ml vína a necháme odpařit tekutinu.

  3. Maso osolíme a vložíme do zeleniny v pekáčku. Přidáme pepř, přiklopíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 120 °C. Hovězí pupek na víně pečeme 4,5 hodiny.

  4. Šalotku oloupeme a vložíme do kastrůlku se zbylým vínem a medem. Prudce je svaříme, přiklopíme a dusíme pozvolna téměř doměkka.

  5. Hotové maso vyndáme. Zbylý obsah přelijeme do misky a propasírujeme na hladkou omáčku zpět do pekáče, Maso vložíme do omáčky. Přidáme podušené šalotky a dáme ještě na 20 minut do trouby dopéct.

  6. Hovězí pupek na víně podáváme s libovolnou přílohou dle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!