Hovězí na smetaně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g slanina
1 lžička máslo
125 g smetana
1 dl bílé víno
1 lžička škrobová moučka
0.8 kg hovězí zadní
marináda
2 stroužky česnek
250 g cibule
2 ks bobkový list
2 lžíce vinný ocet
6 dl převařená voda
podle potřeby
0.5 lžičky sůl
podle chuti
tymián
0.3 lžičky mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve je si připravíme marinádu. Převařenou vychladlou vodu smícháme s vinným octem, kořením, prolisovaným česnekem a cibulí nakrájenou na kolečka. Do marinády naložíme na 48 hodin maso.

  2. Slaninu nakrájíme nadrobno. V kastrole ji necháme rozpustit. K teplé slanině přihodíme máslo. Vyjmeme maso z marinády, osušíme ubrouskem a vložíme na slaninu. Když se maso začne opékat, přidáme okapanou cibuli z marinády. Barví se velmi pomalu, protože je vlhká.

  3. Mezitím dáme zbylou marinádu vařit na tak dlouho, až se jí skoro polovina vyvaří. Touto vřelou tekutinou maso v kastrole přelijeme, přidáme víno a přikryté pomalu dusíme doměkka. Podle potřeby podlíváme vínem. Na závěr vše zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku.

  4. Hovězí na smetaně dochutíme a můžeme podávat.

  5. Ochutnáme, dochutíme... a jíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!