Domácí koblihy podle Gabriely Soukalové recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

50 g cukr
1 l olej
1 špetka sůl
50 g máslo
2 lžíce rum
250 ml mléko
30 g droždí
moučkový cukr
500 g hladká mouka
5 ks vaječný žloutek
1 sklenice Jahodový Extra džem Hamé

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku (aby byla nadýchanější) a uprostřed uděláme důlek. V hrnku mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, promícháme vidličkou a necháme v teple asi 15 minut vzejít

  2. Připravený kvásek vložíme do důlku v míse. Cukr, máslo, špetku soli a žloutky vyšleháme do hladké pěny, kterou spolu se dvěma lžícemi rumu a zbytkem mléka přidáme k mouce s kváskem. Z toho vznikne vláčné těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout nejméně hodinu (na teplém místě), poté těsto znovu propracujeme a rozválíme na placku silnou asi 2 cm

  3. Z těsta nožem odkrajujeme takové části, aby se každý koblížek vešel do dlaně. Každý kousek by měl mít průměr asi 3 cm. Doprostřed koblížku dáme Jahodový Extra džem Hamé a opatrně vytvoříme uzlíčky, které nahoře pevně spojíme. Spojenou částí dolů položíme koblihy na plech vyložený pečicím papírem a dáme znovu do tepla kynout

  4. Do hlubšího hrnce nalijeme tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat. Koblihy vkládáme do rozpáleného oleje tak, aby se nedotýkaly. Během pečení je obracíme, aby zezlátly rovnoměrně. Hotové koblihy ještě zlehka pocukrujeme

  5. Poznámka: Recept vystačí na přibližně 30 koblih

  6. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!