Hovězí líčka na dubácích s domácím lečem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
3 ks cibule
horká voda
0,5 lžiček mletý kmín
1 lžíce mletá sladká paprika
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
1 ks čerstvá feferonka
3 lžíce domácí lečo
500 g hovězí líčka
3 lžíce domácí vepřové sádlo
1 lžička uzená mletá paprika
domácí vývar z hovězích morkových kostí
250 g mražené pravé dubové hřiby

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí líčka povaříme ve vroucí vodě asi 5 minut, potom scedíme od vody, necháme vychladnout, odkrojíme tuhé šlachovité části, odblaníme a maso pokrájíme na kostky o hraně asi 5 až 6 cm. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno, feferonku pokrájíme na jemno a očištěný česnek pokrájíme na silnější plátky

  2. Cibuli orestujeme na domácím vepřovém sádle do sklovita, zalijeme malým množstvím horké vody a na středním plameni vydusíme až na tuk. Tento proces opakujeme celkem 3x podobně jako při perkeltech, cibule se rozpadne, přirozeným způsobem ochutí a zahustí výslednou šťávu, nezahušťujeme v žádném případě moukou!

  3. K orestované cibuli přihodíme feferonku, čerstvě mletý černý pepř, mletý kmín a spolu opražíme, přidáme česnek a necháme ho provonět (asi 1 až 2 minuty). Poté přidáme hovězí líčka, na silném plameni zprudka opečeme kostky masa z každé strany

  4. Když jsou kostky masa opečené, snížíme plamen na střední, maso zasypeme mletou sladkou paprikou a mletou uzenou paprikou. Za usilovného míchání necháme papriku úplně rozpustit a ještě chvíli hovězí líčka v tomto základu opékáme, čímž se výborně ochutí

  5. Podlijeme malým množstvím horkého domácího vývaru z hovězích morkových kostí, nesolíme, vývar je slaný dost, hrnec přikryjeme pokličkou a na středním plameni pomalu dusíme asi 80 - 90 minut, dokud maso nezměkne a uvolní se z něho rosolovitý klih, který šťávu ochutí a také zahustí

  6. Podle potřeby podléváme vždy malým množstvím horkého domácího vývaru z hovězích morkových kostí. Asi 15 minut před koncem dušení přidáme mražené dubáky (hřib dubový) a domácí lečo a dokončíme dušení

  7. Hovězí líčka na dubácích s domácím lečem podáváme horké s domácím pařeným kváskovým knedlíkem - recept zde. Jde o příjemně pikantní jídlo z hovězích líček, které je nádherně voňavé po pravých hřibech, česneku, uzené paprice a použitém koření, je to pochoutka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!