Houbový špíz ve vinném těstíčku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g slanina
1 ks vejce
0 dl bílé víno
2-3 ks menší cibule
200-300 g čerstvé tvrdé houby
1 ks libový silný párek
podle potřeby
olej
hladká mouka
podle chuti
sůl
drcený kmín
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na slabší plátky. Houby očistíme a cibuli oloupeme. Ostatní suroviny, párek, houby a cibuli, nakrájíme na plátky silnější, napichovatelné kousky.

  2. Slaninu osmažíme a zesklovatíme, na vzniklém tuku opečeme kolečka párku. Vše připravujeme na jedné pánvi, tepelně zpracované suroviny odkládáme do talíře. Dále lehce osmažíme kusy cibule a podusíme houby, které na pánvi okořeníme solí, pepřem a drceným kmínem. Zpracováváme i nohy hub.

  3. Tzv. předsmažení provádíme proto, aby suroviny byly zaručeně nesyrové.

  4. Materiál necháme trochu vychladnout a pak pevně napichujeme na jehlu, nebo na špejli. Každý druhý kousek je houba, ostatní suroviny pravidelně střídáme. Uvedené množství vystačí na 8 krátkých nebo 4 dlouhé špízy.

  5. Během předsmažování připravíme těstíčko z 1 vejce, 0,5 dl vína a mouky. Trochu osolíme. Těstíčko by mělo být husté,ale tekoucí.

  6. Špíz namočíme v těstíčku, eventuelně poléváme lžící.

  7. Poté špízy dozlatova ze všech stran na oleji usmažíme. Uvedené množství surovin je orientační.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!