Guláš s bramborovými knedlíky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 lžíce olej
1 lžička sůl
sůl
2 lžíce tuk
3 ks cibule
250 g mrkev
mletý pepř
1 - 2 lžíce hladká mouka
muškátový oříšek
1/2 kelímku smetana ke šlehání
750 ml horká voda
horká voda
150 g mražený hrášek
500 g vařené brambory
600 g vepřové maso
2 plátky toastový chléb
4 snítky kadeřavá petrželka
1000 g syrové brambory

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, najemno nastrouháme a v utěrce vymačkáme. Vymačkanou vodu necháme odstát. Vařené brambory oloupeme a prolisujeme. Syrové brambory osolíme a smícháme s horkými brambory. Do bramborové hmoty opatrně vlijeme odstátý škrob (bez vody) a podle potřeby horkou vodu

  2. Toastový chleba nakrájíme na kostičky (12 - 15ks). Česnek oloupeme, prolisujeme a společně s kostičkami chleba opečeme na rozehřátém tuku. Pak česnekové kostky vyndáme a necháme vychladnout

  3. Cibule oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Maso nakrájíme na kostky a dobře opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme cibuli, podusíme, osolíme i opepříme. Maso podlijeme vodou, uvedeme do varu a pod pokličkou na střední plamen asi 60 minut za občasného promíchání dusíme

  4. Z bramborového těsta navlhčenýma rukama utvoříme 12 až 15 knedlíků (záleží na velikosti). Do středu každého knedlíku schováme česnekovou kostku. Knedlíky opatrně "vhodíme" do vroucí vody a vaříme na mírném ohni asi 20 minut

  5. Mrkev oškrábeme, nakrájíme na kolečka a 10 minut před koncem dušení masa ji spolu s hráškem přidáme do hrnce

  6. Ve smetaně dobře rozmícháme mouku a vmícháme ji do guláše. Znovu uvedeme do varu, provaříme a guláš dochutíme solí, popřípadě i pepřem

  7. Knedlíky rozdělíme na talíře, zalijeme gulášem a posypeme jemně nasekanou petrželkou i strouhaným muškátovým oříškem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!