Éclair s čokoládovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
120 g máslo
120 g voda
1 ks bílek
60 g mouka oo
krém
4 ks žloutek
0.5 l mléko
0.5 ks citronová kůra
50 g kukuřičný škrob
3 lžíce hořké kakao
poleva
50 g voda
20 g cukr krupice
120 g cukr moučka
20 g hořké kakao
podle potřeby
vanilka

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci přivedeme k varu vodu, sůl, cukr a máslo. Jakmile začne voda vřít, snížíme teplotu a přidáme mouku. Mícháme rychle, dokud se mouka nebude přichytávat na strany hrnce. Poté hrnec z plotny odendáme a necháme hmotu vychladnout.

  2. Do chladného těsta přidáme žloutek s bílkem a těsto promícháme. Necháme alespoň na 15 minut těsto stát.

  3. Těsto vložíme do cukrářského sáčku s nástavcem 10 mm.

  4. Z těsta tvarujeme 8 cm dlouhé válečky, dáváme je alespoň 5 cm od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Navlhčenou vidličkou vytvoříme na každém válečku vlnovku.

  5. Éclair vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 220 °C 15 minut. Poté teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme dalších 15 minut.

  6. Erclai necháme na mřížce vychladnout.

  7. Připravíme si krém: Mléko dáme ohřát s čistě nastrouhanou citronovou kůrou a vydlabaným vanilkovým luskem. Žloutky smícháme s cukrem, škrobovou moučkou, prosetým kakaem. Teplé mléko přidáme ke kakaové směsi a vaříme cca 5 minut, dokud krém nezhoustne. Krém za občasného míchání necháme vychladnout ve studené vodní lázni.

  8. Krémem naplníme nejlépe kuchyňskou injekci a vyplníme krémem naříznuté eclair z každé strany.

  9. Poleva: Vodu, cukr a kakao přivedeme k varu. Odstavíme a přidáme prosetý moučkový cukr.

  10. Eclair naplněné čokoládovým krémem ponoříme narychlo do teplé polevy a dáme na tác stranou. Zbytkem polevy poté erclair můžeme polít.

  11. Eclair s čokoládovým krémem konzumujeme, pokud vydrží, nejlépe do 2 dní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!