Francouzské smetanové Eclairs recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/4 lžičky sůl
5 ks vejce
115 g máslo
6 ks žloutek
125 ml voda
113 g cukr krupice
1/4 lžíce cukr krupice
113 g čokoláda na vaření
140 g hladká mouka
5 lžic hladká mouka
120 ml smetana ke šlehání
237 ml smetana ke šlehání
2 ks vanilkový lusk
125 ml plnotučné mléko
237 ml plnotučné mléko
1 lžíce světlý kukuřičný sirup

Postup přípravy receptu

  1. Ve středně velkém hrnci za stálého míchání přivedeme vodu, máslo, cukr a sůl k varu. Když se směs začne vařit, přidáme mouku a stále mícháme. Když se těsto začne odlepovat od stěn hrnce, odstavíme z plotny. Těsto necháme vychladnout

  2. Do vychladlého těsta zašleháme vejce. Těsto pak dáme do cukrářského sáčku. Plech vyložíme pečícím papírem a začneme dělat podlouhlé válečky asi 5 cm od sebe. Válečky: 11 cm délka, 1,25 šířka. Na válečky jemně stříkneme vodu, opravdu jen malé krůpěje. Pečeme okamžitě v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 25 - 30 minut. Prvních 15 minut troubu neotvíráme, trubičky by nenaběhly. Pečeme dozlatova. Po upečení vypneme troubu a necháme 5 minut v troubě odpočívat. Vyndáme z trouby a na konci každé trubičky uděláme ostrým nožem dírku k uvolnění páry a necháme odpočinout

  3. Na krém si vezmeme hrnec a na mírném ohni přivedeme k varu mléko, smetanu a vanilkové lusky. Odstavíme, přikryjeme a necháme louhovat 10 - 12 minut. V malé misce rozšleháme spolu žloutky a cukr do hladké směsi. Přidáme mouku a nadále šleháme do hladka. Vanilkové lusky vyjmeme z horké směsi mléka

  4. Postupně nalijeme horkou směs mléka do vaječné směsi. Mícháme směs dohladka. Krém vlijeme zpět do hrnce a přivedeme k varu, neustále mícháme a vaříme 2 minuty. Krém nalijeme do misky a přikryjeme folii. Dáme do chladu odpočinout. Vyndáme z lednice a krém ještě trochu rozšleháme elektrickým šlehačem

  5. Naplníme krémem cukrářský sáček. V každé trubičce je již otvor po noži. Vezmeme špejli a otvor krouživým pohybem trošku rozevřeme. Díru nožem uděláme i na druhé straně trubičky. A zase otvor po noži trochu pootevřeme špejlí. Krémem v sáčku pak plníme trubičky

  6. Na polevu si nalámeme čokoládu na kousky a vložíme do misky. V hrnci přivedeme smetanu k varu. Odstraníme z plotny a přidáme kukuřičný sirup a dobře promícháme. Následně horkou smetanu nalijeme do misky s čokoládou a necháme bez míchání stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak teprve začneme míchat a vše spojovat, dokud hmota nebude krásně hladká a lesklá. Polevou děláme proužky na každé naplněné trubičce

  7. Francouzské smetanové Eclairs podáváme vychlazené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!