Džem z rebarbory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks citron
1 kg rebarbora
1 kg želírovací cukr

Postup přípravy receptu

  1. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 - 3 cm velké kousky. Vsypeme do hrnce a spolu s cukrem a šťávou vymačkanou z 1 citronu pomalu zahříváme a důkladně mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přivedeme k varu a během vaření sbíráme bílou pěnu. Směs vaříme do zhoustnutí.

  2. Abychom vyzkoušeli správnou konzistenci, sundáme hrnec z plotny, jednu lžíci džemu z rebarbory dáme na studený talíř a necháme pár minut vychladnout. Prsty hmotu stlačíme, měla by se zvrásnit, pokud ne, vrátíme hrnec na oheň a vaříme další 2 - 3 minuty, potom test opakujeme tak dlouho, dokud správné tuhosti nedosáhneme.

  3. Džem z rebarbory odstavíme z tepla a necháme asi 15 minut chladit, potom teplou hmotu naběračkou přelijeme do čistých zavařovacích sklenic a uzavřeme víčky. Skleničky s džemem necháme vychladnout víčky dolů.

  4. Džemem z rebarbory můžeme potírat lívance, palačinky, cukroví, moučníky apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!