Dušené vepřové se žampiony recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks cibule
400 g žampiony
4 lístky bobkový list
1 ks hovězí bujon
500 g vepřové maso
podle potřeby
jíška
plnotučná hořčice
podle chuti
nové koření
mletý černý pepř
celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu nebo pečeni bez kosti nakrájíme na asi 100 gramové plátky, naklepeme a nařízneme po stranách, aby se maso nevlnilo. Osolíme, opepříme mletým pepřem a potřeme hořčicí. Maso rychle osmahneme na oblíbeném tuku na smažení. Já používám klasický rostlinný olej, aby se maso zatáhlo, maso dáme na talířek. Požijeme širokou hlubokou pánev, nebo široký hrnec.

  2. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli, necháme pěkně zesklovatět, ale nepřesmažit. Pak přidáme nakrájené žampiony. Smažíme, dokud žampiony nezměknou. Následně zalijeme vodou a přidáme bujon (můžeme nahradit vývarem), bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření. Já dávám koření do čajítka, abych potom nemusela hledat kuličky a lístky.

  3. Vepřové maso vrátíme zpět a všechno dusíme, dokud se maso nerozpadá. Vodu přiléváme podle potřeby a taky podle toho, kolik chceme omáčky. Potom opatrně maso vyndáme zase na talířek a omáčku zahustíme podle potřeby. Já používám hladkou mouku rozkvedlanou ve studené vodě a pomalu přilévám. Nakonec vrátíme zpět maso.

  4. Dušené vepřové se žampiony podáváme s rýží, těstovinami a také s houskovým knedlíkem, pokud omáčku více zahustíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!