Dušené vepřové se žampiony recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 400 g žampiony 4 lístky bobkový list 1 ks hovězí bujon 500 g vepřové maso podle potřeby jíška plnotučná hořčice podle chuti nové koření mletý černý pepř celý černý pepř
Postup Dušené vepřové se žampiony recept
Postup přípravy receptu
-
Kýtu nebo pečeni bez kosti nakrájíme na asi 100 gramové plátky, naklepeme a nařízneme po stranách, aby se maso nevlnilo. Osolíme, opepříme mletým pepřem a potřeme hořčicí. Maso rychle osmahneme na oblíbeném tuku na smažení. Já používám klasický rostlinný olej, aby se maso zatáhlo, maso dáme na talířek. Požijeme širokou hlubokou pánev, nebo široký hrnec.
Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli, necháme pěkně zesklovatět, ale nepřesmažit. Pak přidáme nakrájené žampiony. Smažíme, dokud žampiony nezměknou. Následně zalijeme vodou a přidáme bujon (můžeme nahradit vývarem), bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření. Já dávám koření do čajítka, abych potom nemusela hledat kuličky a lístky.
Vepřové maso vrátíme zpět a všechno dusíme, dokud se maso nerozpadá. Vodu přiléváme podle potřeby a taky podle toho, kolik chceme omáčky. Potom opatrně maso vyndáme zase na talířek a omáčku zahustíme podle potřeby. Já používám hladkou mouku rozkvedlanou ve studené vodě a pomalu přilévám. Nakonec vrátíme zpět maso.
Dušené vepřové se žampiony podáváme s rýží, těstovinami a také s houskovým knedlíkem, pokud omáčku více zahustíme.