Dušené vepřové plecko se zeleninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
1 lžička sůl
1 ks cibule
50 g celer
50 g petržel
1 lžička cukr krystal
2 lžíce slunečnicový olej
2 lžíce slunečnicový olej
6 snítek petrželová nať
625 ml vroucí voda
1 l horká voda
100 g mražený hrášek
250 ml dlouhozrnná rýže
200 g čerstvé žampiony
1 lžíce mletá sladká paprika
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
500 g vepřové plecko bez kosti
200 ml domácí rajčatová šťáva
100 g čerstvá mrkev

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plecko omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o hraně 3 cm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostky a česnek na kolečka. Kořenovou zeleninu očistíme, mrkev a petržel pokrájíme na kolečka a celer na malé kostky. Čerstvé žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Mražený hrášek zalijeme studenou vodou a necháme ve vodě rozmrazit

  2. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do zesklovatění, posypeme mletou sladkou paprikou, za stálého míchání necháme úplně rozpustit, zalijeme malým množstvím horké vody a vydusíme na tuk. Cílem je, aby se cibule rozpadla a přirozeně zahustila výslednou šťávu, omáčka se nezahušťuje moukou

  3. Přidáme domácí rajčatovou šťávu, orestujeme i s lžičkou cukru krystal na vyrovnání kyselosti rajčatové šťávy a přidáme kostky vepřového plecka, které v tomto základě opékáme za soustavného míchání. Když se nám maso pěkně opeče z každé strany a vytvoří se na povrchu chutná kůrčička a maso uvnitř zůstane krásně šťavnaté

  4. Když se maso opeče, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme plátky česneku, podlijeme horkou vodou do výšky masa a dusíme přikryté pokličkou na mírném ohni, až je maso téměř měkké. Občas podlijeme podle potřeby malým množstvím horké vody. Asi 15 minut před koncem přidáme pokrájenou zeleninu, 5 minut před koncem přidáme k masu plátky žampionů a rozmrazený hrášek, dodusíme doměkka

  5. Když se nám vaří maso, na oleji orestujeme v hrnci omytou a odkapanou rýži, zalijeme jeden a půl násobným množstvím vroucí vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme 15 minut. Potom vypneme plamen a ještě 15 minut necháme rýži pod pokličkou dojít doměkka

  6. Dušené vepřové plecko se zeleninou podáváme horké s dušenou rýží, kterou ozdobíme petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou i vařené těstoviny, bramborová kaše či vařené brambory

  7. Jedná se o velmi chutný pokrm se šťavnatými měkkými kostkami vepřového plecka, které se přímo rozplývají na jazyku a jsou jen mírně kořeněné. Šťáva je rosolovitá a přirozeně hustá z rozpadlé cibule jako při guláši, přitom netřeba omáčku zahušťovat moukou. Recept je velmi variabilní, můžeme použít různou zeleninu v přiměřeném množství podle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!