Dušená čočka s mrkví a uzeným tofu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 2 lžíce olej 1 - 2 lžičky sůl 1 - 2 špetky majoránka 1 - 2 ks cibule 1 svazek mrkev 2 hrnky čočka 2 lístky bobkový list olivový olej 1/2 lžičky mletý barevný pepř 1 balíček uzené tofu 1 - 2 lžíce koření Horalka 1 - 2 lžíce sušené lahůdkové droždí
Postup Dušená čočka s mrkví a uzeným tofu
Postup přípravy receptu
-
Čočku propláchneme a namočíme na 12 hodin i více do vody. Čočku poté scedíme a odebereme 2 hrnky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobnější kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousíčky, já použila opravdu velkou cibuli, máme to tak rádi. Větší stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno
Ve velkém hrnci rozpálíme olej a nejprve dozlatova osmahneme cibuli. Smažíme asi 5 - 10 minut na mírném ohni. Poté přihodíme česnek, necháme krátce rozvonět, vsypeme mrkev a orestujeme. Přidáme čočku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, koření Horalka, pepř a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme do změknutí. Já měla hotovo asi za 35 minut. Podle potřeby přiléváme vodu, to kdyby se příliš rychle vytratila. Podušenou čočku s mrkví dochutíme rozemnutou majoránkou, solí a sušeným lahůdkovým droždím
Tofu nakrájíme na plátky a na grilovací pánvi na troše oleje po obou stranách opečeme, až je tofu zlatavé
Dušenou čočku s mrkví dáme na talíře, poklademe plátky tofu a podáváme. Můžeme přikusovat čerstvý chléb, případně jen sterilovanou okurku apod.