Dušená čočka s mrkví a uzeným tofu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
2 lžíce olej
1 - 2 lžičky sůl
1 - 2 špetky majoránka
1 - 2 ks cibule
1 svazek mrkev
2 hrnky čočka
2 lístky bobkový list
olivový olej
1/2 lžičky mletý barevný pepř
1 balíček uzené tofu
1 - 2 lžíce koření Horalka
1 - 2 lžíce sušené lahůdkové droždí

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme a namočíme na 12 hodin i více do vody. Čočku poté scedíme a odebereme 2 hrnky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobnější kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousíčky, já použila opravdu velkou cibuli, máme to tak rádi. Větší stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno

  2. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a nejprve dozlatova osmahneme cibuli. Smažíme asi 5 - 10 minut na mírném ohni. Poté přihodíme česnek, necháme krátce rozvonět, vsypeme mrkev a orestujeme. Přidáme čočku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, koření Horalka, pepř a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme do změknutí. Já měla hotovo asi za 35 minut. Podle potřeby přiléváme vodu, to kdyby se příliš rychle vytratila. Podušenou čočku s mrkví dochutíme rozemnutou majoránkou, solí a sušeným lahůdkovým droždím

  3. Tofu nakrájíme na plátky a na grilovací pánvi na troše oleje po obou stranách opečeme, až je tofu zlatavé

  4. Dušenou čočku s mrkví dáme na talíře, poklademe plátky tofu a podáváme. Můžeme přikusovat čerstvý chléb, případně jen sterilovanou okurku apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!