Dort s kávovou šlehačkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
1 špetka sůl
8 ks vejce
100 g máslo
6-8 lžic koňak
250 g cukr moučka
50 g cukr moučka
150 g hladká mouka
tuk na vymazání
750 ml smetana ke šlehání
mandlové lupínky
hrubá mouka na vysypání
3 lžíce instantní káva
kávová zrnka
Postup Dort s kávovou šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Vejce, cukr a sůl šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Pak přendáme do studené vodní lázně a mícháme do vychladnutí. Pak vmícháme mouku a nakonec rozpuštěné máslo
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (26cm) a pečeme zhruba 35 - 45 minut v předehřáté troubě (200 °C) na 175 °C. Upečený korpus necháme vychladnout a poté vyklopíme
Korpus rozřízneme a pokapeme koňakem. Ze smetany, cukru a kávy vyšleháme tuhou šlehačku. Třetinu šlehačky si oddělíme na ozdobu
Kávovou šlehačku rozetřeme na spodní korpus a přiklopíme vrchní díl. Dort potřeme šlehačkou i po stranách a povrch můžeme ozdobit šlehačkovými hvězdičkami, zrníčky kávy nebo praženými mandlovými lupínky
Dort na fotografii zdobil pro tatínka můj šestiletý syn.