Dort a la Paris recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4-6 ks vejce
2 lžičky kakao
120 g cukr krupice
120 g hladká mouka
1 lžička kypřící prášek do pečiva
krém
250 g máslo
500 ml mléko
2 lžíce cukr krupice
0 l vaječný koňak
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
na potření
1 balíček čokoláda na vaření
200 ml smetana ke šlehání
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Na piškot si připravíme 6 vajec a rozdělíme je na bílky a žloutky. K bílkům přisypeme cukr a necháme ho chvilku rozpustit. Bílky vyšleháme a žloutky šleháme s postupným přiléváním oleje. Pokud žloutky nenaskočí, nic se neděje, jenom je potřeba, aby olej byl dobře vmíchaný do žloutků.

  2. Postupně vmícháme žloutky do bílků a přidáme hladkou mouku, do které jsme přidali kakao. Za každou lžíci kakaa odebereme lžíci mouky. Pokud si nejsme jistí, jestli bílky zůstanou držet, přidáme i lžičku sody nebo prášku na pečení, ale není to většinou potřeba. Těsto vylijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, ale dá se i na plech, což je rychlejší.

  3. Na krém našleháme máslo do běla. Je potřeba, aby bylo dobře našleháno, tzn. musí dělat špičky. Postupně přidáváme po lžících v mléce připravený vanilkový pudink. A na závěr postupně přidáme vaječný koňak. Je dobré, když všechny ingredience mají stejnou teplotu. Našlehaný krém dáme vychladit do lednice.

  4. Pařížskou šlehačku na potření připravíme rozpuštěním čokolády na vaření nad párou a až čokoláda mírně vychladne, smícháme ji se šlehačkou z kelímku (musí být alespoň 30%). Krém necháme zchladnout a poté vyšleháme.

  5. Korpus na dort po vychladnutí nařežeme na 3 pláty a poté naplníme krémem. Celý dort obalíme v pařížské šlehačce a můžeme dozdobit podle fantazie, nemusí se ale zdobit vůbec.

  6. Dort a la Paris podáváme jako delikátní zákusek k různým slavnostním příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!