Citronový koláč s ořechy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 ml olej
300 g máslo
2 ks citron
300 g cukr krupice
100 g cukr moučka
300 g hladká mouka
300 g zakysaná smetana
100 g vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nejprve necháme změknout při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. V míse ho pak prošleháme se zakysanou smetanou. Na tuk prosejeme mouku a vypracujeme hladké, pružné těsto, které necháme přibližně na 15 - 20 minut odležet. Přikryjeme ho utěrkou.

  2. Mezitím důkladně omyjeme, okartáčujeme a ještě přelijeme vroucí vodou citrony, jelikož jsou chemicky ošetřené. Tímto způsobem zbavíme z citronové kůry i jejich hořkost. Oba plody pak ještě rozkrájíme na kousky a rozmixujeme. Přidáme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se krupicový cukr nerozpustí.

  3. Plech dobře vymažeme olejem anebo ho poklademe papírem na pečení. Já osobně jsem spokojená a používám raději papír. Těsto rozdělíme na dvě nestejně velké části. Větší část rozválíme do tenkého plátu a na válečku opatrně přeneseme na plech či pečící papír. Rozmixované citrony naneseme na těsto, a rovnoměrně rozetřeme a zakryjeme druhým rozváleným těstem. Okraje těsta pečlivě uzavřeme, aby obsah při pečení nevytekl.

  4. Pečeme při teplotě 200 °C asi 30 minut.

  5. Hotový vychladlý koláč nakrájíme na kousky, pocukrujeme a posypeme vlašskými ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!