Zapečený lilek s cuketou v medové rajčatové omáčce s citronovým kuskusem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 - 2 ks cuketa 2 - 3 ks rajče citron bazalka 1 ks lilek 1 - 2 lžíce med oregano 1 ks mozzarella kuskus olivový olej 1 lžička mletá skořice 1 - 2 lžičky citronová šťáva 2 ks jarní cibulka 3 - 4 lístky čerstvá bazalka mletý černý pepř 1 plechovka konzervovaná rajčata
Postup Zapečený lilek s cuketou v medové rajčatové omáčce s citronovým kuskusem
Postup přípravy receptu
-
Lilek a cuketu nakrájíme na kolečka silné asi 1 cm. Kolečka poklademe na prkénko a každé osolíme. Sůl vytáhne ze zeleniny hořkost. Když se na kolečkách začnou tvořit kapičky hnědé vody, ubrouskem každý kousek osušíme
Nakrájený lilek a cuketu vložíme do zapékací mísy, zakápneme trochou olivového oleje a dáme asi na 15 minut péct do předehřáté trouby. Mezitím připravíme omáčku. Jarní cibulky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rajčata nakrájíme na menší kostky
Do menšího hrnce dáme trochu olivového oleje a dáme smažit jednu nakrájenou jarní cibulku. Dále přidáme do hrnce kousky rajčat. Zalijeme trochou vody a necháme podusit, dokud rajčata nezměknou. Potom přidáme plechovku sekaných rajčat, 1 - 2 lžíce medu a směs okořeníme trochou bazalky, oregana, mleté skořice a pepře. Pokud nemáme čerstvou bazalku, můžeme použít i sušenou. Podle chuti omáčku osolíme a necháme ještě chvilku povařit
Z trouby vyndáme zeleninu a zalijeme ji rovnoměrně rajčatovou omáčkou. Navrch nastrouháme nebo na jemno nakrájíme mozzarellu a posypeme druhou nakrájenou cibulkou. Nakonec ještě zeleninu s omáčkou dáme na asi 15 minut do trouby, dokud se nám mozzarella nerozpeče
Kuskus nasypeme do misky a zakápneme trochou citronové šťávy. Zalijeme vroucí vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat. Kdo kuskus nemusí, může nahradit americkými brambory nebo hranolky
Zapečený lilek s cuketou v medové rajčatové omáčce s citronovým kuskusem podáváme v hlubokém talíři a můžeme ozdobit měsíčkem citronu, zbylou jarní cibulkou nebo lístkem bazalky.