Maďarská vienetta recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

3 lžíce cukr moučka
100 g hořká čokoláda na vaření
500 ml dortová šlehačka extra krémová

Postup přípravy receptu

  1. Na teflonový pečící papír nakreslíme potravinářskou fixou dvakrát obdélník o velikosti dna formy na biskupský chlebíček, sem budeme nanášet rozpuštěnou čokoládu. Do hrnce nalámeme na kostky hořkou čokoládu na vaření. Můžeme však použít i mléčnou a bílou čokoládu a potom jednotlivé vrstvy čokolády ve vienettě střídat

  2. Formu na biskupský chlebíček vypláchneme studenou vodou a vysteleme alobalem tak, aby okraje visely přes formu a alobal přitlačíme ke stěnám formy, aby k nim dobře přilehl. Můžeme použít jinou formu podle našeho výběru a chuti. Moje forma má rozměry 33 x 11 x 7 cm. Ve vodní lázní nad parou rozpustíme čokoládu

  3. Rozpuštěnou čokoládu pomocí polévkové lžíce rozetřeme na předkreslené obdélníky na teflonovém papíře. Netřeba se stresovat, pokud obdélník nebude po okrajích ukázkově ostrý, neboť ho zakryje ledový krém. Odložíme na 1 minutu do mrazničky, aby dobře ztuhl. Po vyjmutí jde lehce oddělit tenoučký plát čokolády, proto je potřeba čokoládu nanášet na oboustranný teflonový pečící papír, který je k dostání v hypermarketech

  4. Do šlehací nádoby dáme cukr moučka, každý dá podle svojí chuti, jak sladký chce mít krém. Já jsem dala 3 lžíce, pro diabetiky můžeme použit vhodné umělé sladidlo místo cukru, tak i diabetici si můžou pochutnat na vienettě v letním horku

  5. Použijeme extra krémovou dortovou šlehačku, neboť zabezpečuje při mražení vznik rovnoměrné konzistence ledového krému bez toho, aby ho při mražení bylo potřeba promíchávat. Můžeme použít i 33% smetanu na šlehání anebo šlehačku v prášku a připravit ji podle návodu na obale, potom je potřeba použit 3 balení. Dortovou šlehačku koupíme v běžných obchodech a je cenově výhodnější než jiné šlehačky

  6. Dobře vychlazenou šlehačku pořádně promícháme s cukrem moučka. Dortová šlehačka je vyšlehaná do tuha elektrickým šlehačem za 2 a půl minuty, přitom má mnohem hustější a doslova krémovou konzistenci než jiné šlehačky

  7. Na spodek formy naneseme polévkovou lžicí hotovou šlehačku a povrch uhladíme hřbetem lžíce tak, aby byl hladký. Z mrazničky vybereme zmrzlou čokoládu, tenoučký plátek čokolády se dá lehce oddělit od papíru a položíme ho na šlehačku, do které ho prsty zlehka vtlačíme. Zbytek čokolády zatím vrátíme zpět do mrazničky, aby se v tomto teple nezačala roztékat

  8. Na čokoládu naneseme další vrstvu šlehačky, položíme druhý plát čokolády a poslední vrstvu šlehačky. Tyto vrstvy můžeme opakovat podle toho, jak vysokou vienettu chceme mít ve výsledku. Zakryjeme jemně ze stran převislým alobalem a naplněnou formu odložíme na 24 hodin do mrazničky, nic více s tím už netřeba dělat

  9. Po této době dobrůtku vybereme z mrazáku, necháme asi 3 minuty povolit při pokojové teplotě, otevřeme alobal a vyklopíme ji na podnos. Vrch vienetty ozdobíme zbytkem rozpuštěné čokolády. Ostrým nožem namočeným v teplé vodě pokrájíme vienettu asi na 1,5 cm silné pláty. Na obrázku je krásně vidět struktura a střídání čokolády s krémem. Pokud nám zbyla tuhá šlehačka, můžeme ozdobit ještě vienettu jako dort. Já už taková šikulka nejsem, je to však velmi efektní

  10. Pokrájenou maďarskou vienettu ihned servírujeme. Příprava této mražené lahůdky doma je neuvěřitelně jednoduchá a výsledek je fantastický, určitě to zvládne každý z vás. Tato vienetta je mnohem kvalitnější než ta koupená z obchodu, neobsahuje žádná éčka a je i nepoměrně lacinější. V této domácí vienettě se střída vrstva lahodného mraženého smetanového krému s křupavou čokoládou, doporučuji bez obav vyzkoušet tento báječný recept.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!