Bylinkové žemle recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
2 ks žloutek
2 dl mléko
1 lžíce majoránka
0.5 svazku pažitka
1 lžička tymián
0.5 svazku petrželová nať
1 balíček sušené droždí
1 lžička mořská sůl
500 g hrubozrnná pšeničná mouka
50 g máslo nebo neztužený rostlinný tuk
na potření
žloutek
voda
na ozdobu
1 lžíce kmín
1 lžička koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku dáme do mísy a promícháme se suchým droždím, solí a cukrem. Přidáme vlažné mléko, máslo a žloutky. Majoránku a tymián přebereme, umyjeme a přidáme ostatní nadrobno posekané bylinky. Vypracujeme husté těsto. Přikryté těsto necháme kynout na teplém místě 30 minut. Ještě jednou promícháme a na moukou posypané desce rozválíme na tloušťku 2 - 3 cm.

  2. Okrouhlou formičkou vykrajujeme malé žemličky. Poskládáme je na moukou posypaný plech a ještě necháme kynout 10 minut. Potřeme žloutky rozmíchanými ve vodě a posypeme kmínem a koriandrem.

  3. Bylinkové žemle pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15 minut. Bylinkové žemle podáváme teplé nebo studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!