Bylinkové žemle recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 2 ks žloutek 2 dl mléko 1 lžíce majoránka 0.5 svazku pažitka 1 lžička tymián 0.5 svazku petrželová nať 1 balíček sušené droždí 1 lžička mořská sůl 500 g hrubozrnná pšeničná mouka 50 g máslo nebo neztužený rostlinný tuk na potření žloutek voda na ozdobu 1 lžíce kmín 1 lžička koriandr
Postup Bylinkové žemle recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku dáme do mísy a promícháme se suchým droždím, solí a cukrem. Přidáme vlažné mléko, máslo a žloutky. Majoránku a tymián přebereme, umyjeme a přidáme ostatní nadrobno posekané bylinky. Vypracujeme husté těsto. Přikryté těsto necháme kynout na teplém místě 30 minut. Ještě jednou promícháme a na moukou posypané desce rozválíme na tloušťku 2 - 3 cm.
Okrouhlou formičkou vykrajujeme malé žemličky. Poskládáme je na moukou posypaný plech a ještě necháme kynout 10 minut. Potřeme žloutky rozmíchanými ve vodě a posypeme kmínem a koriandrem.
Bylinkové žemle pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15 minut. Bylinkové žemle podáváme teplé nebo studené.