Brambory se zelím a jitrnicí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

cukr
0 hrnků olej
1 hrst sůl
2 ks vejce
1-2 kg brambory
2 ks cibule
6 ks jitrnice
0 hrstí mletý černý pepř
2 balíčky kysaného zelí

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si na větší kousky, třeba půl kolečka, nakrájíme cibuli a osmažíme ji na oleji. Během smažení si trochu nakrájíme zelí ze sáčku na menší kousky, kvůli dětem. Do hrnce na jemně osmaženou cibulku si dáme obě zelí a připravíme ho běžným způsobem. Přidáme 3 lžíce cukru, pepř, trochu soli a koření, které máme rádi. Zelí necháme trochu podusit kvůli cukru a koření, aby vše chytlo stejnou chuť.

  2. Během dušení si nakrájíme na kostičky očištěné brambory. Jednu vrstvu brambor (asi půlku) položíme do velkého pekáče. Osolíme, opepříme a na brambory položíme jitrnice vedle sebe, aby se všechny vešly. Kolik lidí - tolik jitrnic. Na jitrnice položíme všechno dušené zelí, aby jitrnice byly schované. Pokud nám do pekáče ukápne i šťáva ze zelí, tak nevadí. Jako poslední vrstvu zase dáme brambory, které nám zbyly a osolíme, opepříme. Navrch nalijeme trochu oleje, který se prosákne až dolů.

  3. Brambory se zelím a jitrnicí dáme zapéct do trouby a pečeme asi 45 minut. Může se stát, že jitrnice s jemnějším střívkem praskne, ale pokud je přikrytá zelím, tak střívko je většinou pružnější a tolik nepraská. Za 40 minut brambory se zelím zalijeme dvěma vejci, necháme zapéct a můžeme podávat.

  4. Velkou naběračkou vyndáme brambory se zelím dohromady i s jitrnicí. Brambory se zelím a jitrnicí podáváme ihned. Jídlo lze upravit podle vlastní chuti. Něco přidat či ubrat koření.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!