Brambory na ruský způsob recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
40 g máslo
1 kg brambory
1 ks žloutek
2 lžíce kopr
30 g hladká mouka
0.3 l sladká smetana
100 g strouhaný sýr
1 lžíce sekaná petrželová nať

Postup přípravy receptu

  1. Omyjeme asi kilo brambor, ale neloupeme. Ve slupce je uvaříme a až po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Nyní vymažeme misku z varného skla, nebo z porcelánu tukem a brambory do ní po celé ploše narovnáme. Můžeme takto navrstvit i dvě vrstvy na sebe. Nakonec brambory osolíme.

  2. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Můžeme použít i hotovou. Jíšku zředímě smetanou a povaříme, až nám vznikne hladký bešamel, do kterého vmícháme žloutek, kopr a sůl.

  3. Touto omáčkou zalijeme navrstvené brambory. Posypeme je jemně nastrouhaným sýrem a petrželovou natí. Nakonec vše pokapeme máslem a vložíme do předehřáté trouby dorůžova zapéct.

  4. Podáváme ihned po vyjmutí z trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!