Bezé bochánky s jahodami a šlehačkou recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
6 ks bílek
cukr krupice
250 g cukr moučka
500 g čerstvé jahody
250 ml smetana ke šlehání 33%

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme ingredience na bezé. Bílky oddělíme od žloutků. Bílky musí mít pokojovou teplotu. Odvážíme si moučkový cukr a troubu (bez horkého vzduchu) předehřejeme na 150 °C. Na pečící papír nakreslíme podle šablony 6 kruhů o průměru asi 9 cm, které se nesmí dotýkat. Poté papír otočíme a položíme na plech nákresem dospodu

  2. V míse zvolna šleháme bílky se špetkou soli, dokud nezesvětlají, ale netvoří ještě pevný sníh. Poté za stálého šlehání postupně po lžících přidáváme moučkový cukr a pracujeme, dokud nevznikne hutná, pevná a hladká pěna. Pěnu pomocí lžíce klademe do středu kruhů vyznačených na pečícím papíru. Jednotlivé bochánky po okrajích uhladíme a dáme na to, aby mezi bochánky bylo dost místa, neboť při pečení zvětší svůj objem

  3. Bezé bochánky pečeme přibližně 40 minut. Jejich popraskání není na závadu. Křehké bochánky necháme vychladnout

  4. Jahody očistíme a polovinu rozmačkáme s cukrem na omáčku. Druhou polovinu jahod nakrájíme na kousky. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku, kterou můžeme podle chuti osladit, ale není to nutné

  5. Bezé bochánky rozdělíme na talířky, nebo pokud se lámou, vložíme kousky bezé do misek. Bezé potřeme vrstvou šlehačky, přelijeme jahodovou omáčkou, opět potřeme šlehačkou a ozdobíme kousky jahod

  6. Jahodové bezé bochánky se šlehačkou podáváme jako dezert ke kávě a také jen tak na chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!