Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
40 g smetana
350 g Barilla Fusilli
85 g sýr Parmigiano Reggiano
220 g sýr Gorgonzola

Postup přípravy receptu

  1. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky a vložte je do keramické nebo ocelové misky

  2. Hrnec, který je v průměru o něco větší, než je použitá miska, naplňte vodou a dejte na sporák. Misku s Gorgonzolou postavte na horní část hrnce tak, aby spodní část misky byla ponořena do vody. Vytvoříte tzv. vodní lázeň

  3. Rozpouštějící se sýr šlehejte šlehací metlou, poté přidejte smetanu a nastrouhaný sýr Parmigiano

  4. Vše rozšlehejte a zvolna vařte 3 minuty. Mezitím si uvařte těstoviny ve velkém hrnci s vroucí, osolenou vodou dle návodu. Uvařené těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou z Gorgonzoly

  5. Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou ihned podávejte

  6. Sýr Gorgonzola je známý pro svoji typicky modrou plíseň a silnou výraznou chuť. Patří mezi nejznámější italské sýry na světě a byl pravděpodobně poprvé vyroben ve středověku ve městě Gorgonzola nedaleko Milána

  7. Podle místní legendy, Gorgonzolu vynalezl mladý chlapec, který pracoval jako učeň v mlékárně. Tento chlapec dostal důležitý úkol, a to dohlížet na výrobu sýrů. I když tato práce vyžaduje velkou pozornost, mladík pracoval pozorně až do jednoho večera, kdy se nechal rozptýlit překvapivou návštěvou své přítelkyně a zapomněl dokončit výrobu sýra

  8. Když se vrátil druhý den ráno do práce, chlapec si svoji chybu okamžitě uvědomil a zjistil, že syrovátka je pokryta plísní. Vědom si problémů, kterým by čelil v případě, kdyby jeho pán chybu objevil, učedník se rozhodl smíchat zničený tvaroh s čerstvým mlékem ve snaze rozpustit vytvořenou plíseň

  9. Modrozelené mramorování ovšem nezmizelo a chlapec si velmi rychle uvědomil, že vynalezl zcela nový krémový sýr, který výborně chutnal: zcela bez úmyslu, vytvořil Gorgonzolu

  10. Zpočátku se o sýru tradovalo, že je těžce stravitelný - proto nebyl velmi oblíben mezi vyšší třídou. Popularita Gorgonzoly se v průběhu staletí velmi zvýšila. Předpokládá se, že i císař Charlemagne byl velkým fanouškem tohoto sýra

  11. Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii

  12. Pro více informací navštivte www.barilla.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!