Babiččina povidla bez cukru a míchání recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 kg švestky
1 lžička mletá skořice
1 dl červený vinný ocet balsamico

Postup přípravy receptu

  1. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a všechny nečervivé kousky dáme do širokého hrnce. Přitlačíme a napěchujeme ke dnu. Pokapeme vinným octem a už nemícháme! Švestky přiklopíme pokličkou nebo utěrkou (to jen kvůli muškám) a necháme (ideálně přes noc) stát.

  2. Poté přiklopené švestky 7 - 9 hodin vaříme na velmi mírném plameni. Ovšem spíš jen necháváme lehce probublávat na cca 80 °C. Švestky se nesmí v žádném případě zamíchat, nesmí se ani hnout! Naložené švestky si udělají na dně izolační vrstvu a nepřipálí se. Musíte odolat pokušení si šťournout na dno a přesvědčit se, že se to nepřipaluje! Porušili byste vrstvu a museli pak už stále míchat! Zaručuji, že hrnec po uvaření babiččiných povidel bez cukru a míchání umyjete jen teplou vodou!

  3. Po uvaření povidel přidáme trochu skořice, švestky rozmixujeme a znovu přivedeme k varu. Tentokrát jen na minutu a už mícháme.

  4. Babiččina povidla bez cukru a míchání rozlijeme do sterilovaných sklenic, uzavřeme a postavíme na víčko. Povidla jsou trochu kyselejší, ale moc dobrá a hlavně bez cukru. Babiččina povidla vydrží až rok.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!