Babiččina zelňačka s kysanou smetanou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
-
1 - 2 stroužky česnek
sůl
30 g máslo
4 ks brambory
1 ks cibule
1 lžička kmín
2 lžičky libeček
2 ks bobkový list
hladká mouka
1,5 kelímek zakysaná smetana
2 l zeleninový vývar
2 lžičky mletá sladká paprika
2 špetky mletý černý pepř
600 - 700 g kysané zelí
Postup Babiččina zelňačka s kysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Na recept si připravíme všechny uvedené suroviny. Kysané zelí propláchneme, abychom jej zbavili přílišné kyselosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme na kostičky
Brambory si uvaříme zvlášť v osolené a okmínované vodě do poloměkka
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme česnek a mletou sladkou papriku a jen krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme překrájené zelí a veškeré koření. Zelňačku vaříme do změknutí zelí a chvíli předtím přidáme scezené brambory. Polévku podle chuti dosolíme a ještě krátce povaříme, dokud nejsou brambory zcela měkké. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Babiččinu zelňačku můžeme i zahustit, já to však nedělám. Použít můžeme hladkou mouku nebo hotovou světlou jíšku
Babiččinu zelňačku s kysanou smetanou podáváme horkou s čerstvým chlebem. Nejlepší je na druhý den.