Zlaté české buchty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

70 g cukr
1 lžička sůl
70 g máslo
1 ks žloutek
250 ml mléko
0.5 kostky droždí
500 g polohrubá mouka
na potření
máslo
1 ks bílek
podle chuti
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Do středu vyhloubíme důlek a nalijeme vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, cukr i žloutek. Vše opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Jako poslední přilijeme rozpuštěné máslo a zaděláme hladké a vláčné těsto. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 30 - 40 minut kynout.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 1 cm silný. Plát těsta nakrájíme na čtverce asi 9 x 9 cm a do středu každého dáme vrchovatou lžíci naplně (tvarohová, maková, pudinková, čokoládová, marmeládová, povidlová - podle vlastní chuti). Okraje potřeme bílkem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a složíme rohy (jako psaníčko), aby náplň nebyla nikde vidět. Buchty zakulatíme, potřeme je po stranách rozpuštěným máslem a naskládáme do vymazaného pekáčku. Necháme je ještě asi 10 minut kynout.

  4. Pak zlaté české buchty potřeme na povrchu zbylým bílkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Hotové české buchty necháme mírně vychladnout a před podáváním na stůl je pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!