Zelný nákyp recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- olej sůl 2 ks vejce 1 lžíce máslo 500 g brambory 0.5 lžičky kmín 2 lžíce sekaná petrželka mletý pepř 125 g zakysaná smetana 500 g bílé zelí 1 lžička máslo na vymazání 80-100 g mleté míchané maso
Postup Zelný nákyp recept
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory vaříme ve slané vodě asi 20 - 30 minut, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Zelí nastrouháme najemno a krátce podusíme na oleji.
Kulatou nákypovou formu o průměru 25 - 28 cm vymažeme máslem. Plátky brambor, dušené, nahrubo nasekané hovězí maso a zelí poskládáme do vrstev do formy. Vše osolíme, okořeníme pepřem a kmínem.
Vejce rozšleháme se zakysanou smetanou a petrželkou. Nákyp směsí zakryjeme a pokryjeme plátky másla. Zelný nákyp zapékáme v nepřikryté formě asi 40 minut.
Hotový zelný nákyp podáváme s hlávkovým salátem. Vegetariáni mohou maso vynechat. Není důležité.