Zelený chřest s vepřovou panenkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
150 - 200 ml vývar
2 - 3 ks šalotka
3 lžíce smetana ke šlehání
1/2 lžičky kukuřičný škrob
400 g vepřová panenka
mletý černý pepř
500 g zelený chřest
3 lžíce čerstvá řeřicha
umeocet

Postup přípravy receptu

  1. Zelený chřest omyjeme, očistíme od dřevnatých částí a nakrájíme na kousky 2 - 3 cm dlouhé. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno

  2. Panenku očistíme, osolíme a zprudka opečeme ze všech stran na oleji. Opečené maso zabalíme do alobalu a vložíme na 15 - 20 minut do trouby předehřáté na 160 - 170 °C

  3. K výpeku přidáme (podle potřeby) lžičku oleje, na kterém zvolna orestujeme kousky chřestu a nakrájenu šalotku. Pak vše podlijeme malým množstvím vývaru, teplotu snížíme a zvolna "táhneme", dokud nebude chřest akorát na skus. Pak chřest vyjmeme a přilijeme zbývající vývar s máčeným kukuřičným škrobem. Omáčku krátce povaříme do zhoustnutí, ochutíme umeoctem, solí a pepřem a vmícháme lístečky řeřichy. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, vrátíme do ní blanšírovaný chřest a prohřejeme. Místo řeřichy můžeme použít jiné bylinky (kopr, rozmarýn)

  4. Vepřovou panenku nakrájíme na šikmé plátky, obložíme chřestem a přelijeme bylinkovou omáčkou. Zelený chřest s vepřovou panenkou podáváme jako výborný hlavní chod s restovaným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!