Zeleninový boršč s masem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

40 g olej
1 ks cibule
1 plechovka rajčatový protlak
1 kostka masox
150 g bílé zelí
300 g brambor
100 g hovězí maso
100 g kořenová zelenina
1 lžíce sterilovaný hrášek
150 g červená řepa
100 g vepřové maso
podle chuti
10 g cukr
2-3 stroužky česnek
kmín
100 g uzenina
hřebíček
bobkový list
celý černý pepř
na ozdobu
2 dl zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na kousky. Uzeninu, nejlépe klobásky, nakrájíme na kostičky nebo půl kolečka. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.

  2. Řepu uvaříme téměř doměkka. Uvařenou řepu scedíme a nakrájíme na proužky. Můžeme ji vařit během přípravy polévky. Pokud se nám s ní nechce vařit, můžeme použít sterilovanou.

  3. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme maso, uzeninu, koření a vše krátce a zprudka osmahneme, aby se maso zatáhlo. Směs zalijeme vodou a asi 15 minut vaříme. Pak přidáme brambory, zeleninu, česnek, protlak a vše uvaříme doměkka.

  4. Do hotové polévky vložíme proužky uvařené červené řepy, zelí (i sterilované) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec přidáme kostku masoxu, osolíme podle chuti, přikyselíme či přisladíme.

  5. Zeleninový boršč s masem rozdělíme do talířů či misek. Každou porci ozdobíme lžící smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!