Zeleninový boršč s masem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
40 g olej
1 ks cibule
1 plechovka rajčatový protlak
1 kostka masox
150 g bílé zelí
300 g brambor
100 g hovězí maso
100 g kořenová zelenina
1 lžíce sterilovaný hrášek
150 g červená řepa
100 g vepřové maso
podle chuti
10 g cukr
2-3 stroužky česnek
kmín
100 g uzenina
hřebíček
bobkový list
celý černý pepř
na ozdobu
2 dl zakysaná smetana
Postup Zeleninový boršč s masem recept
Postup přípravy receptu
-
Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na kousky. Uzeninu, nejlépe klobásky, nakrájíme na kostičky nebo půl kolečka. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Brambory nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.
Řepu uvaříme téměř doměkka. Uvařenou řepu scedíme a nakrájíme na proužky. Můžeme ji vařit během přípravy polévky. Pokud se nám s ní nechce vařit, můžeme použít sterilovanou.
V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme maso, uzeninu, koření a vše krátce a zprudka osmahneme, aby se maso zatáhlo. Směs zalijeme vodou a asi 15 minut vaříme. Pak přidáme brambory, zeleninu, česnek, protlak a vše uvaříme doměkka.
Do hotové polévky vložíme proužky uvařené červené řepy, zelí (i sterilované) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec přidáme kostku masoxu, osolíme podle chuti, přikyselíme či přisladíme.
Zeleninový boršč s masem rozdělíme do talířů či misek. Každou porci ozdobíme lžící smetany.