Zeleninová zemlbába recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-4 stroužky česnek
sůl
2 ks vejce
1 lžíce máslo
5 dl mléko
1 ks cibule
5 ks rohlík
Vegeta
50 g anglická slanina
100 g tvrdý sýr
tuk na pečení
500 g zelenina (kapusta, brokolice, pórek, květák a další)

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout a opapat. Zatím pokrájíme slaninu na nudličky a rozsmažíme na pánvi. Na tuku ze slaniny zpěníme cibulku. Zeleninu pokrájíme na malé kousky a vložíme na zpěněnou cibuli, okořeníme a osmažíme. Vezmeme rohlíky a pokrájíme na plátky, které pak namáčíme v osoleném mléce smíchaném s rozetřeným česnekem.

  2. Zapékací mísu dobře vymažeme tukem, vložíme do ní plátky rohlíku a proložíme zeleninou. Spodní a horní vrstvu by měli tvořit rohlíky. Poslední vrstvu rohlíků pokapeme rozehřátým máslem a vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.

  3. Po zapečení zalijeme zemlbábu zbylým mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, posypeme jemně nastrouhaným tvrdým sýrem a upečeme dozlatova. Hotový pokrm rozdělíme na porce a podáváme se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!