Zeleninová zemlbába recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3-4 stroužky česnek sůl 2 ks vejce 1 lžíce máslo 5 dl mléko 1 ks cibule 5 ks rohlík Vegeta 50 g anglická slanina 100 g tvrdý sýr tuk na pečení 500 g zelenina (kapusta, brokolice, pórek, květák a další)
Postup Zeleninová zemlbába recept
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout a opapat. Zatím pokrájíme slaninu na nudličky a rozsmažíme na pánvi. Na tuku ze slaniny zpěníme cibulku. Zeleninu pokrájíme na malé kousky a vložíme na zpěněnou cibuli, okořeníme a osmažíme. Vezmeme rohlíky a pokrájíme na plátky, které pak namáčíme v osoleném mléce smíchaném s rozetřeným česnekem.
Zapékací mísu dobře vymažeme tukem, vložíme do ní plátky rohlíku a proložíme zeleninou. Spodní a horní vrstvu by měli tvořit rohlíky. Poslední vrstvu rohlíků pokapeme rozehřátým máslem a vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.
Po zapečení zalijeme zemlbábu zbylým mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, posypeme jemně nastrouhaným tvrdým sýrem a upečeme dozlatova. Hotový pokrm rozdělíme na porce a podáváme se zeleninovým salátem.