Zdravý makový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

50 g olej
1 ks vejce
150 ml voda
30 g med
1/2 lžičky mletá skořice
2 lžíce sekané mandle
200 ml teplá voda
50 g celozrnná mouka
70 g mletý mák
1 - 2 špetky tlučený hřebíček
50 g sušené sójové mléko
20 g sušené sójové mléko
200 g jemná špaldová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Ze suroviny si vypracujeme těsto, které dáme uležet na 3/4 hodiny do ledničky

  2. Mezitím si připravíme makovou nádivku. V kastrolu přivedeme k varu 200 ml vody s 20 g sušeného sójového mléka. Vmícháme mletý mák a vaříme do zhoustnutí. Poté ochutíme skořicí, hřebíčkem a medem. Pokud je nádivka řídká, zahustíme ji kukuřičnou strouhankou, ale většinou není třeba. Nádivku necháme prochladnout, tím nám ještě trochu zhoustne

  3. Menší pekáček vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme na něj těsto v tenké vrstvě a naplníme makovou směsí. Vršek posypeme mandlemi. Zdravý makový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu

  4. Upečený zdravý makový koláč nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!