Zapékaný květák s nivou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks květák
250 - 300 g niva
2 ks červená paprika
1 kelímek bílý jogurt
2 ks zelená paprika
provensálské koření
1 kostka zeleninový bujón
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání
3 lžičky instantní směs pasta carbonara

Postup přípravy receptu

  1. Květák omyjeme, zbavíme tvrdého košťálu a rozdělíme na malé růžičky. Do vřící vody rozdrobíme zeleninový bujón a vhodíme květák. Vaříme téměř doměkka a scedíme

  2. Mezitím očistíme a nakrájíme papriku (na jemné tenké nudličky), nivu nastrouháme na hrubém struhadle. Připravíme si také zálivku - jogurt promícháme s kořenící směsí "pasta carbonara" a trochu osolíme

  3. Větší zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Poklademe polovinu množství květáku, posypeme hustě provensálským kořením a větší polovinou paprikových nudliček a strouhané nivy. Zalijeme půlkou ochuceného jogurtu (lze nahradit zakysanou smetanou). Poklademe zbytek růžiček květáku a postup opakujeme - provensálské koření, paprika a jogurt. Nivu tentokrát sypeme jako poslední, lze ji přidat také až těsně před koncem pečení

  4. Květák zapékaný s nivou vložíme do vyhřáté trouby asi na 180 °C, poté teplotu můžeme zmírnit. Zapékáme, dokud chuť nivy neprostoupí celým pokrmem a povrch není zlatavý

  5. Zapečený květák s nivou ihned podáváme jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!