Zapékaný květák s nivou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks květák 250 - 300 g niva 2 ks červená paprika 1 kelímek bílý jogurt 2 ks zelená paprika provensálské koření 1 kostka zeleninový bujón máslo na vymazání strouhanka na vysypání 3 lžičky instantní směs pasta carbonara
Postup Zapékaný květák s nivou
Postup přípravy receptu
-
Květák omyjeme, zbavíme tvrdého košťálu a rozdělíme na malé růžičky. Do vřící vody rozdrobíme zeleninový bujón a vhodíme květák. Vaříme téměř doměkka a scedíme
Mezitím očistíme a nakrájíme papriku (na jemné tenké nudličky), nivu nastrouháme na hrubém struhadle. Připravíme si také zálivku - jogurt promícháme s kořenící směsí "pasta carbonara" a trochu osolíme
Větší zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Poklademe polovinu množství květáku, posypeme hustě provensálským kořením a větší polovinou paprikových nudliček a strouhané nivy. Zalijeme půlkou ochuceného jogurtu (lze nahradit zakysanou smetanou). Poklademe zbytek růžiček květáku a postup opakujeme - provensálské koření, paprika a jogurt. Nivu tentokrát sypeme jako poslední, lze ji přidat také až těsně před koncem pečení
Květák zapékaný s nivou vložíme do vyhřáté trouby asi na 180 °C, poté teplotu můžeme zmírnit. Zapékáme, dokud chuť nivy neprostoupí celým pokrmem a povrch není zlatavý
Zapečený květák s nivou ihned podáváme jako hlavní chod.