Sváteční štrúdl recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

cukr
2 lžíce máslo
rum
8 ks jablko
4 lžíce cukr krupice
1 balíček listové těsto
hladká mouka
4 hrstě jemná strouhanka
1 balíček skořicový cukr
1 hrst sušené brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Brusinky si den předem naložíme do rumu, pokud nestihneme, stačí tak na 2 hodiny. Před použitím je necháme okapat

  2. Strouhanku opražíme nasucho, přidáme oba druhy cukru, promícháme a necháme vychladnout. Jablka rozčtvrtíme a vyřízneme jádřince

  3. Listové těsto si rozdělíme na poloviny. První část těsta rozválíme na mírně pomoučněném vále na tenkou placku (pokud možno do obdélníku), posypeme polovinou pražené strouhanky a nastrouháme polovinu jablek tak, aby zůstala pouze slupka. Na jablka nasypeme polovinu brusinek, těsto svineme a okraje opatrně, ale důkladně zahneme dospod. Štrúdl přeneseme na plech (dávám i pod štrúdl pečící papír) a povrch lehce potřeme rozpuštěným máslem. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta

  4. Sváteční štrúdl vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do zezlátnutí. Ještě teplý štrúdl posypeme cukrem (dle chuti vanilkovým, skořicovým či moučkovým). Sváteční štrúdl krájíme, až úplně vychladne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!