Zapečený lilek s masovou náplní a bulgurem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek olej sůl 50 g cibule 2 ks lilek 100 g hlíva ústřičná 250 g mleté hovězí maso mletý černý pepř 100 g bulgur 100 g eidam 45%
Postup Zapečený lilek s masovou náplní a bulgurem
Postup přípravy receptu
-
Bulgur uvaříme podle návodu na obalu doměkka a necháme okapat. Oloupaný česnek a cibuli usekáme najemno. Hlívu ústřičnou očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Lilky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na poloviny, dužinu osolíme a necháme asi 15 minut "vypotit". Pak tekutinu setřeme a na malém množství oleje lilky zvolna opečeme doměkka. Z pečených lilků vydlabeme střední část dužiny a jemně ji pokrájíme
Na oleji necháme krátce zpěnit cibulku a česnek. Vmícháme mleté hovězí maso s hlívou ústřičnou a dužinou z lilku, vše osolíme, opepříme a ochutíme malou špetkou drceného kmínu. Směs orestujeme a jakmile maso zbělá, přilijeme podle potřeby malé množství vývaru a zakryté dusíme asi 20 minut doměkka. Nakonec necháme šťávu téměř vysmahnout a k masové směsi vmícháme okapaný bulgur. Vydlabané lilky naplníme připravenou směsí, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme při 200 °C asi 20 minut
Zapečené lilky plněné masovou náplní a bulgurem rozdělíme na porce, posypeme usekanými bylinkami a podáváme s novým bramborem a zeleninovým salátem.