Zapékané brambory se špenátem a balkánským sýrem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
2 ks vejce
1 plátek máslo
2 ks cibule
1 balíček špenát
libeček
2 - 3 ks bobkový list
mletý pepř
1 kelímek smetana ke šlehání
200 g balkánský sýr
7 - 8 ks vařené brambory ve slupce
olej na vymazání
1 - 2 dl zeleninový vývar na podlití
kořenící zeleninová směs

Postup přípravy receptu

  1. Ze všeho nejdříve uvaříme brambory ve slupce. Vaříme v osolené vodě doměkka. Brambory si nejlépe uvaříme den předem, aby se dobře loupaly a krájely (na kolečka)

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi nebo kastrolku rozehřejeme kousek másla, cibulku osmahneme, přidáme špenát (ne protlak), pokud máme, použijeme čerstvý. Ke špenátu přidáme bobkový list, osolíme, opepříme, přidáme oblíbené koření či bylinky a podlijeme vývarem. Špenát podusíme doměkka a v závěru dochutíme prolisovaným česnekem

  3. Pekáček vymažeme olejem, poklademe vrstvou brambor. Pokračujeme vrstvou špenátu, kterou zasypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Opět dáme brambory, špenát a zakončíme bramborovými kolečky

  4. Vejce rozšleháme ve smetaně, maličko osolíme, opepříme a směsí pekáček s brambory a špenátem zalijeme. Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut

  5. Zapékané brambory se špenátem a balkánským sýrem rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!