Plněné koláčky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
80 g máslo
2 lžíce rum
2 ks žloutek
250 ml mléko
rozinky
mandle
30 g droždí
60 g cukr krupice
cukr moučka
hrubá mouka
500 g polohrubá mouka
200 g švestková povidla
50 g strouhaný perník
olej (máslo, tuk)

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít

  2. Do mísy prosejeme mouku, vmícháme kvásek, rozpuštěný tuk, žloutky a sůl. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které necháme v teple asi 45 minut vykynout

  3. Povidla smícháme s perníkem (drcenými piškoty) a podle chuti rozředíme rumem

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků, které naplníme povidly a těsto dobře "uzavřeme". Koláčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, dlaní je zploštíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plněné koláčky posypeme drobenkou a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 190 °C

  5. Jednodušší varianta plněných koláčků - těsto rozválíme asi na 1cm silný plát a skleničkou vykrájíme kolečka. Kolečka přeneseme na plech, menší skleničkou v nich uděláme důlky a ty naplníme povidlovou náplní a ozdobíme mandlovými lupínky, rozinkami nebo drobenkou, okraje potřeme vajíčkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!