Zapečený květák s uzeným bůčkem a sýrem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 200 g smetana 1 ks květák 250 g uzený bůček 150 g tavený sýr 100 g máslo na vymazání podle potřeby jíška podle chuti tvrdý sýr bujon
Postup Zapečený květák s uzeným bůčkem a sýrem recept
Postup přípravy receptu
-
Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák lehce povaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme. Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Tvrdý sýr nastrouháme.
Do květákového vývaru přidáme tavený sýr a vše vymícháme dohladka. Podle chuti můžeme přidat masový nebo zeleninový bujon. Potom vše dosolíme, přilijeme smetanu, přidáme jíšku a povaříme do středně husté omáčky. Pak omáčku odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.
Zapékací misku vymažeme a vkládáme vrstvu květáku, vrstvu na kostičky nakrájeného uzeného bůčku, zalijeme sýrovou omáčkou a opakujeme do vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstva by měla být sýrová omáčka posypaná strouhaným sýrem. Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme tak dlouho, až květák a sýr začnou zlátnout.
Zapečený květák s uzeným bůčkem a sýrem podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k různým pokrmům.