Zapečený květák s uzeným bůčkem a sýrem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
200 g smetana
1 ks květák
250 g uzený bůček
150 g tavený sýr
100 g máslo na vymazání
podle potřeby
jíška
podle chuti
tvrdý sýr
bujon

Postup přípravy receptu

  1. Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák lehce povaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme. Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Tvrdý sýr nastrouháme.

  2. Do květákového vývaru přidáme tavený sýr a vše vymícháme dohladka. Podle chuti můžeme přidat masový nebo zeleninový bujon. Potom vše dosolíme, přilijeme smetanu, přidáme jíšku a povaříme do středně husté omáčky. Pak omáčku odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.

  3. Zapékací misku vymažeme a vkládáme vrstvu květáku, vrstvu na kostičky nakrájeného uzeného bůčku, zalijeme sýrovou omáčkou a opakujeme do vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstva by měla být sýrová omáčka posypaná strouhaným sýrem. Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme tak dlouho, až květák a sýr začnou zlátnout.

  4. Zapečený květák s uzeným bůčkem a sýrem podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k různým pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!