Zabíjačkové pečené vepřové koleno recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
česnek
česnek
1 lžíce sůl
sůl
1000 g brambory
1 ks cibule
1 ks cibule
cibule
100 ml voda
3 lžíce cukr krystal
cukr krystal
3 ks bobkový list
2 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
vinný ocet
mletá sladká paprika
1500 g vepřové koleno
2 lžíce vepřové sádlo
1000 g kysané zelí
15 kuliček celý černý pepř
6 kuliček celý černý pepř
1 lžička celý kmín
celý kmín
3 kuličky celé nové koření
3 kuličky celé nové koření
vývar z kolene

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové koleno zbavíme chloupků a nečistot, vložíme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme jednu očištěnou cibuli, 10 celých stroužků česneku, 3 bobkové listy, 15 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky celého nového koření a 1 lžíci soli. Pomalu přivedeme k varu a vaříme bez pokličky při teplotě 80 - 90 stupňů cca 2 hodiny, sem tam sbíráme pěnu, dokud není kůže měkká, maso musí jít lehce oddělit od kosti. Když masová vidlička lehce vklouzne do masa, je koleno uvařené. Vepřové koleno vyjmeme na desku, necháme vychladnout, vykostíme, nakrájíme na menší kusy i s kůží

  2. Vykostěné koleno prošpikujeme pod kůži česnekem, povrch prosolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme mletou sladkou paprikou a posypeme celým kmínem. Do pekáče položíme očištěnou a na měsíčky nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku, porce masa, očištěné a na čtvrtky nakrájené brambory, které ochutíme stejně jako vepřové maso. Přidáme asi 2 lžíce domácího vepřového sádla, podlijeme malým množstvím mastného vývaru, který nezapomeneme přecedit přes husté síto. Zbytek vývaru nevyléváme, ale použijeme ho na vaření chutné zabíjačkové polévky

  3. Pekáč s vepřovým kolenem vložíme do předehřáté trouby a pečeme nepřikryté asi 45 minut, až je maso zlatavé a křupavé

  4. Když se zabíjačkové koleno peče, připravíme si karamelové bílé zelí. Domácí kysané zelí neproplachujeme, jen ho nakrájíme na menší kusy. Do suchého hrnce dáme 3 lžíce cukru, na sucho ho zkaramelizujeme do světlého karamelu, přilijeme asi 100 ml studené vody a rozmícháme do hladké konzistence. Přidáme domácí vepřové sádlo, na kterém orestujeme do zesklovatění nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí i se šťávou, okořeníme celým pepřem, celým novým kořením, celým kmínem a bobkovým listem. Zelí osolíme a dusíme asi 20 minut, ne víc, aby se zelí nerozvařilo. Poté zelí zaprášíme hladkou moukou a společně ještě povaříme, až se syrová chuť mouky ztratí. Hotové karamelové bílé zelí stáhneme z plamene, dochutíme octem a cukrem

  5. Na talíř položíme porci upečeného vepřového kolena, obložíme upečenou cibulí, brambory, přidáme karamelové bílé zelí a horké servírujeme. Zabíjačkové vepřové koleno můžeme podávat i studené, v tom případě přikusujeme čerstvě upečený domácí chléb a kyselé okurky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!