Zabijačková tlačenka recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 palička česnek sůl 2 ks cibule 1 ks celer voda 3 ks mrkev 2 ks petržel 10 kuliček celý pepř 1,5 kg vepřový bok 2 kg vepřové plecko 2 lžičky mletý černý pepř 1 hrst sušená majoránka 10 kuliček celé nové koření 1 kg kůže z vepřového masa tlačenkové střevo
Postup Zabijačková tlačenka
Postup přípravy receptu
-
Omyté plecko a bůček bez kůží nakrájíme na větší špalíky a dáme vařit do velkého hrnce. Po 20 minutách přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli. Okořeníme solí, celým pepřem, novým kořením a přidáme oloupanou cibuli. Jakmile se při varu objeví pěna, sebereme ji z povrchu sběračkou a odstraníme. Vývar zůstane čirý
Do vedlejšího hrnce dáme vařit očištěné vepřové kůže. Nekořeníme a nesolíme. Vaříme zhruba 60 minut doměkka. Po vyjmutí kůže pomeleme najemno. Maso z vývaru vyndáme, když je téměř měkké. Nakrájíme ho na kostky zhruba 2 x 2 x 2 cm. Dáme do hrnce, přidáme pomleté kůže, vývar z kůží, mletý pepř, sůl, majoránku a rozdrcený česnek. Sůl a pepř přidáme ve větším množství, musí chutnat přesoleně. Po vychladnutí se sůl a pepř v tlačence ztratí. Vše promícháme a dáme na 10 minut provařit
Ještě horkou směs nalijeme do tlačenkových střev, které na obou koncích uzavřeme provázkem. Přes noc uložíme do chladu a nejméně třikrát zabijačkovou tlačenku pootočíme, aby při tuhnutí bylo maso rovnoměrně rozložené. Tlačenka vydrží v chladu dlouhou dobu a nezkazí se
Zabijačkovou tlačenku podáváme pouze s chlebem nakrájenou na plátky, posypanou cibulí a octovou zálivkou.