Zabijačková tlačenka recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 palička česnek
sůl
2 ks cibule
1 ks celer
voda
3 ks mrkev
2 ks petržel
10 kuliček celý pepř
1,5 kg vepřový bok
2 kg vepřové plecko
2 lžičky mletý černý pepř
1 hrst sušená majoránka
10 kuliček celé nové koření
1 kg kůže z vepřového masa
tlačenkové střevo

Postup přípravy receptu

  1. Omyté plecko a bůček bez kůží nakrájíme na větší špalíky a dáme vařit do velkého hrnce. Po 20 minutách přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli. Okořeníme solí, celým pepřem, novým kořením a přidáme oloupanou cibuli. Jakmile se při varu objeví pěna, sebereme ji z povrchu sběračkou a odstraníme. Vývar zůstane čirý

  2. Do vedlejšího hrnce dáme vařit očištěné vepřové kůže. Nekořeníme a nesolíme. Vaříme zhruba 60 minut doměkka. Po vyjmutí kůže pomeleme najemno. Maso z vývaru vyndáme, když je téměř měkké. Nakrájíme ho na kostky zhruba 2 x 2 x 2 cm. Dáme do hrnce, přidáme pomleté kůže, vývar z kůží, mletý pepř, sůl, majoránku a rozdrcený česnek. Sůl a pepř přidáme ve větším množství, musí chutnat přesoleně. Po vychladnutí se sůl a pepř v tlačence ztratí. Vše promícháme a dáme na 10 minut provařit

  3. Ještě horkou směs nalijeme do tlačenkových střev, které na obou koncích uzavřeme provázkem. Přes noc uložíme do chladu a nejméně třikrát zabijačkovou tlačenku pootočíme, aby při tuhnutí bylo maso rovnoměrně rozložené. Tlačenka vydrží v chladu dlouhou dobu a nezkazí se

  4. Zabijačkovou tlačenku podáváme pouze s chlebem nakrájenou na plátky, posypanou cibulí a octovou zálivkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!