Výborné játrové paté recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

400 g máslo
1 ks citron
0.5 sklenky koňak
400 g kuřecí játra
1 hrst čerstvá majoránka
300 g bílá cibule
podle chuti
sůl
pepř
podle potřeby
želatina
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve důkladně očistíme kuřecí játra, odřízneme zbytečné blány a tuky, umyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Játra nakrájíme na kousíčky.

  2. Rozehřejeme 150 g másla s troškou oleje a zpěníme cibuli, dáváme pozor, ať nezhnědne. Přidáme játra, čerstvou majoránku, nastrouhanou citronovou kůru a po několika minutách přilijeme koňak, aby játra rychleji změkla. Na slabší teplotě necháme vypařit. Játra osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

  3. Játrovou směs dáme do mixeru a mixujeme do krému. Rozpustíme zbytek másla a přidáme ho do jater, dobře promícháme.

  4. Vymažeme máslem formu na plum cake, vyložíme ji trasparentní kuchyňskou folií a vlijeme do ní játrovou směs. Dáme do lednice na několik hodin, dokud játrové paté neztuhne.

  5. Můžeme si připravit i želatinu (1l). Půlku želatiny, ještě tekuté, vlijeme do o něco větší formy plum cake a dáme ji do lednice ztuhnout.

  6. Vyndáme paté, odbalíme z folie a vložíme ho do větší formy s již ztuhlou želatinou. Můžeme zalít zbytkem želatiny.

  7. Játrové paté dáme na další alespoň 2 hodiny do lednice, poté položíme přes formu utěrku namočenou v horké vodě a můžeme překlopit.

  8. Výborné játrové paté podáváme s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!