Výborná kyselice recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 l voda
1-2 lžíce cukr krystal
3 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
2 lžíce hladká mouka
500 g kysané zelí
1 kelímek smetana na vaření
podle chuti
sůl
sušené švestky
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubšího hrnce přidáme kysané zelí, já osobně zelí neproplachuji, chuť je pak vyraznější. Zelí zalijeme vodou, přidáme tak 3 kousky bobkového listu, nové koření, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni přibližně 1 hodinu, aby bylo zelí pěkně měkké.

  2. Poté zelí osolíme a přidáme 1 - 2 velké lžičky cukru, zálží na tom, jak je zelí kyselé. Necháme chvilku povařit a zahustíme základkou - smetanu si přelijeme do většího hrnku, do kterého přisypeme asi 2 velké lžičky hladké mouky, promícháme tyčovým mixérem, ale postačí i ručně metličkou tak, aby se neudělaly hrudky. Podle chuti přidáme do kyselice sušené švestky a dále necháme vařit asi 15 minut. Když se zelí dostatečně nezahustí. přidáme trochu vody s moukou (cca 1 - 2 větší lžičky) a postupujeme stejným způsobem jako se smetanou.

  3. Hotovou kyselici podáváme s vařenými bramborami ve slupce, které se oloupou a nakrájí přímo na talíř.

  4. Jak naložit kysané zelí?


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!