Výborná vánočka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
200 g máslo
3 ks žloutek
300 ml mléko
1 hrst rozinky
1 kostka droždí
160 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
450 g hladká mouka
300 g hrubá mouka
1 hrst vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme a nasypeme do malé části mléka, přidáme lžíci hladké mouky, lžíci cukru a rozmícháme, necháme na teplém místě vzejít do kvásku

  2. Máslo utřeme se žloutky a se zbylým cukrem i vanilkovým cukrem. Nalijeme ke kvásku a vmícháme zbylou prosátou moukou a špetkou soli. Postupně přiléváme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 2 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí těsto třikrát prohněteme

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí a vyválíme úzké dlouhé válečky. Z nich pleteme vánočku tak, jak to umíme. Nejlépe jako první cop ze 4 dílů a jeho střed položíme cop ze 3 dílů. A úplně nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce spojíme. Jednotlivé díly ještě před složením poklademe rozinkami a ořechy. Do vánočky zapíchneme asi 4 špejle, aby se v troubě nerozjela a ještě ji poklademe zbylými ořechy a rozinkami

  4. Vánočku necháme na plechu ještě asi půl hodiny vykynout. Potom ji potřeme vejcem, dáme do vyhřáté trouby na pečící papír a pečeme na 200 °C asi 15 minut. Pak teplotu zmírníme na 175 °C a dopečeme ještě dalších 45 minut

  5. Výbornou vánočku necháme vychladnout a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!