Uzená treska s pažitkovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
150 g máslo
250 g špenát
3 ks šalotka
6 lžic suché bílé víno
6 lžic bílý vinný ocet
1 špetka mletý černý pepř
3 lžíce čerstvá pažitka
4 plátky uzená treska s kůží

Postup přípravy receptu

  1. Pro přípravu omáčky dáme do kastrůlku šalotku, víno a 5 lžic vinného octa. Vaříme 5 - 10 minut, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Omáčku přecedíme, odstraníme šalotku a zbylou směs vrátíme zpět do kastrůlku

  2. Do velké pánve naskládáme vedle sebe plátky ryby kůží dolů. Zalijeme studenou vodou a zbytkem vinného octa. Zvolna přivedeme k varu, poté zakryjeme pokličkou a odstavíme

  3. Plátky tresky by měly mít asi 175 g. Šalotky nasekáme najemno a pažitku také nasekáme. Špenát dáme do velké pánve a vaříme 3 - 4 minuty, dokud nezměkne. Vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu a dochutíme jej

  4. Zahřejeme připravenou vinnou šťávu a vmícháme máslo, čímž získáme krémovou omáčku. Přidáme pažitku a koření

  5. Ryby pečlivě osušíme, naservírujeme na talíře, doplníme špenátem a zalijeme pažitkovou omáčkou

  6. Zdroj: Nakladatelství Rebo, edice Kuchařka pro labužníky


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!