Výborná domácí játrová paštika recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
200 g máslo
0,5 lžiček majoránka
1 špetka tymián
1 špetka rozmarýn
1 ks šalotka
4 lžíce portské víno
1 špetka mletý černý pepř
500 g kuřecí játra
střívko

Postup přípravy receptu

  1. Česnek oloupeme a utřeme a šalotku nasekáme na jemno. Kuřecí játra omyjeme a zbavíme blan, poté játra vložíme na rozehřátou pánev s hrudkou másla, kde jsme předtím nechali zesklovatět nasekanou šalotku

  2. Játra osolíme, přidáme třený česnek, okořeníme a přelijeme červeným portským vínem (lze použít i rum). Promícháme, osmahneme játra ze všech stran a necháme odpařit alkohol. Stačí malá chvíle. Játra musí být uvnitř krásně růžová, ale ne syrová. Nyní játra odstavíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu

  3. Po vychladnutí vložíme játra s máslem do robota a rozmixujeme na jemnou pastu. Pokud je potřeba, dochutíme a znovu projedeme robotem. Paštiku můžeme plnit do střívka za pomoci mlýnku a nástavce, nebo dávat do skleniček či keramických misek

  4. Domácí játrovou paštiku podáváme s čerstvým pečivem. Játrová paštika se skvěle snoubí s brusinkovým či mandarinkovým kompotem, praženými mandlovými plátky nebo nakládaným zeleným pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!