Višňový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 sklenice kompotované višně (á 700ml)
těsto
1 špetka sůl
4 ks vejce
250 g máslo
250 g cukr moučka
50 g zakysaná smetana
2 lžičky strouhaná citronová kůra
300 g polohrubá mouka
2 lžičky kypřící prášek
100 g škrobová moučka
poleva
cukr moučka
3 lžíce citronová šťáva
na ozdobu
125 g mandlové nudličky

Postup přípravy receptu

  1. Kompotované višně slijeme a případně vypeckujeme. Necháme je okapat.

  2. Nejdříve si rozpálíme troubu na 200 °C. Máslo, cukr, sůl, vejce a citronovou kůru našleháme do bílé pěny. Mouku prosijeme a smícháme ji se škrobovou moučkou a kypřícím práškem. Tuto směs pak po troše a lehce vmícháme do krému. Nakonec do těsta vmícháme zakysanou smetanu.

  3. Pečící plech vyložíme papírem a na něj rozetřeme těsto. Samozřejmě se snažíme, aby byla vrstva všude stejně vysoká. Pak na těsto rozložíme višně. To vše nakonec posypeme mandlovými nudličkami. Plech dáme do trouby a pečeme.

  4. Nasypeme si moučkový cukr do misky, zalijeme ho citronovou šťávou a šťávou z višní, dobře promícháme. Polevu nalijeme na koláč a necháme ztuhnout.

  5. Koláč nakrájíme na kousky a podle chuti je posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!