Vepřový tokáň s houbami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks rajčata
2 ks cibule
400 g žampiony
1 ks zelená paprika
150 g uzená slanina
1 lžíce mletá sladká paprika
1 lžíce vepřové sádlo
čerstvě mletý černý pepř
1 ks čerstvá feferonka
600 g vepřové stehno
vývar z vepřových kostí

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a pokrájíme na řízky o šířce 1 cm. Řízky pokrájíme na proužky dlouhé asi 5 cm a široké asi 1 cm a necháme odpočívat. Zatím pokrájíme očištěnou cibuli na malé kostky, čerstvou feferonku na jemno, omytou zelenou papriku a rajčata pokrájíme na proužky. Domácí uzenou slaninu pokrájíme také na proužky. Čerstvé žampiony očistíme jen vlhkým hadříčkem a neloupeme, aby se zachovala jejich výborná chuť. Menší žampiony ponecháme v celku, větší překrojíme na polovinu. Začátek přípravy tokáně je vždy o krájení

  2. V hrnci na lžíci rozehřátého domácího vepřového sádla opečeme feferonku a uzenou slaninu. Na slanině orestujeme cibuli téměř do hněda a přihodíme proužky masa, které zprudka opékáme za stálého míchání, dokud se na povrchu neudělá tenká kůrčička. Podle chuti osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Maso podlijeme malým množstvím horké vody anebo domácího vývaru z kostí - žádný bujon z kostky! Přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka za občasného promíchání a podlévání tekutinou

  3. Když je maso téměř měkké, přidáme zelenou papriku a rajčata. Dusíme, až je zelenina al dente, tehdy přidáme žampiony a posypeme mletou sladkou paprikou a za stálého míchání vydusíme až skoro na tuk. Trochu podlijeme tekutinou a tokáň dovaříme. Tokáň můžeme ještě nechat krátce projít varem s malým množstvím sladké smetany

  4. Vepřový tokáň s houbami nabereme na talíře a servírujeme s dušenou rýží nebo domácími haluškami, vhodné jsou i vařené těstoviny podle vlastního výběru. Jde o velmi chutné a jemně pikantní jídlo s uzenou chutí po slanině. Tokáň má v závěru málo husté šťávy se šťavnatým masem. Šťávy má být méně jako při guláši a vyznačuje se přidáním zeleniny a hub.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!