Vepřové nudličky v nivové omáčce recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2-3 ks cibule
200 g niva
200 g žampiony
500 ml sladká smetana
500 g vepřové maso
400 g jasmínová rýže
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
plnotučná hořčice
barevný pepř
koření na steaky

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso, nejlépe kýtu, si nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme vícebarevným pepřem. Pokud máme přidáme kořenící směs na steaky. Poté přidáme trochu plnotučné hořčice, zakryjeme a necháme odležet cca 30 minut až hodinu.

  2. Mezitím co maso odpočívá, připravíme si základ pro omáčku. Nejprve nakrájíme nadrobno 2 - 3 střední cibule. Čerstvé žampiony oloupeme a nakrájíme na jemno. Připravíme si pánev, na které rozehřejeme olej, nejprve osmahneme cibulku, poté přidáme žampiony. Restujeme tak dlouho, dokud se neodpaří z žampionů voda. Směs lehce opepříme. Do zlatavé směsi přidáme maso a zprudka ho osmahneme.

  3. Když je základ a maso osmahnuté, přidáme půl litru 12% sladké smetany na vaření, dále přidáme nastrouhanou nivu, přibližně 200 - 300 g. Opepříme a již nesolíme, protože niva je sama o sobě velmi slaná. Vepřové nudličky v nivové omáčce dusíme přibližně 10 minut, poté ochutnáme a popřípadě dochutíme.

  4. Mezitím co se nám omáčka s masem dusí, připravíme si větší hrnec, do kterého nasypeme 3 - 4 hrnečky jasmínové rýže, kterou vaříme ve správném poměru s vodou, jak je uvedeno na obale. Nedoporučuji k tomuto skvělému jídlu konzumovat rýži uvařenou ve varných sáčcích, jídlo tak ztrácí svou dokonalost. Je lepší uvařit rýži jasmínovou, popřípadě rýži basmati, samozřejmě sypkou. Rýži nezapomeneme osolit, připomínám jen lehce.

  5. Vepřové nudličky v nivové omáčce podáváme s připravenou jasmínovou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!