Vepřové na smetaně s pórkem a žampiony recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
voda
1 ks pórek
200 g žampiony
2 lžíce hladká mouka
1 kg vepřová plec
1 dl rostlinný olej
250 ml smetana na vaření
2 kuličky celé nové koření
podle chuti
sůl
vegeta
eidam
2 špetky mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Žampiony nakrájíme na plátky a pórek na kolečka.

  2. V hrnci rozehřejem olej. Vsypeme cibuli a zpěníme ji. Pak přidáme maso, chvíli dusíme a mícháme. Pak podlijeme vodou, osolíme a přidáme špetku mletého černého pepře a 2 kuličky nového koření. Vepřové dusíme asi 45 minut. Občas promícháme, když třeba podlijeme vodou.

  3. Pak přidáme žampiony a asi po 5 minutách dušení i pórek. Možno použít i zelenou část pórku. Dusíme ještě asi 35 minut. Dolijeme vodou a uvedeme do varu. Pak zahustíme jíškou připravenou z 2 kopcovitých lžic hladké mouky a kelímku smetany na vaření. Záleží na množství, já toho dělám asi 2,5 l celkově. Vepřové na smetaně vaříme ještě asi 5 minut. Dosolíme, dopepříme a dochutíme vegetou.

  4. Vepřové na smetaně s pórkem a žampiony můžeme podávat s jakoukoliv přílohou - hodí se brambory, hranolky, knedlík, těstoviny, rýže, chleba a podobně. Porci dušeného masa můžeme na talíři pro ozdobu a dochucení zasněžit trochou strouhaného eidamu nebo jiného tvrdého sýra.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!