Vepřové na divoko se šípkovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 lžíce cukr
100 g slanina
sůl
3 lžíce máslo
1 ks cibule
1/4 ks celer
1/2 lžičky tymián
2 ks mrkev
4 kuličky jalovec
2 ks bobkový list
4 kuličky nové koření
pepř
100 ml červené víno
3,5 lžíce hladká mouka
3 lžíce citronová šťáva
600 g vepřová kýta
100 g šípkový džem

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme - mrkev a celer na kostičky, cibuli na měsíčky. Maso osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky

  2. Slaninu na pánvi vyškvaříme. Na vyškvařeném tuku ze všech stran zprudka opečeme vepřovou kýtu

  3. Do vymazané zapékací mísy nebo pekáče nasypeme zeleninu. Přidáme tymián, bobkový list a v sítku nasypaný jalovec s novým kořením. Na zeleninu položíme maso, posypeme opečenou slaninou a zalijeme červeným vínem. Přikryté pečeme 1,5 hodiny v troubě na 200 °C. Upečené maso dámo bokem a uchováme v teple. Zeleninu přemístíme do hrnce, vmícháme šípkovou marmeládu a citronovou šťávu

  4. Na pánvi si připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Za stálého míchání přisypeme cukr a rozmícháme jej s jíškou. Jíšku s cukrem přidáme k zelenině a asi 10 minut povaříme. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem

  5. Vepřovou kýtu krájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem přelitou šípkovou omáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!