Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 5 ks vejce 0,5 kg cibule tymián 1 snítka tymián 100 g rajčatový protlak 200 g fenykl bylinky 100 g med divoké koření 500 ml bílé víno 100 ml olivový olej 100 g čerstvý zázvor 300 g polohrubá mouka 1 lžíce římský kmín 200 g hnědý cukr 1 kg kořenová zelenina 1 l vepřový vývar 1 kg vařené brambory 200 g červená řepa 200 g řapíkatý celer mletý černý pepř 200 g vepřové sádlo 500 g vepřové sádlo 200 g kořenová petržel 1,5 kg vepřová líčka 400 g červená a žlutá mrkev
Postup Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninu
Postup přípravy receptu
-
Líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle do hněda
Líčka vyjmeme, vložíme zeleninu, koření, bylinky a opékáme dohněda. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme, přidáme zázvor, med a vepřový vývar, líčka a přiklopíme. Táhneme nejlépe v troubě vyhřáté na 120 °C nejlépe celou noc. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu
Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, lehce promícháme s moukou, kořením a vejci, rukou vytvoříme menší placičky a smažíme na rozpáleném sádle dokřupava
Oloupanou a očištěnou zeleninu nakrájíme stejnoměrné větší kousky. Přidáme ostatní přísady a zprudka pečeme v rozpálené troubě
Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninu podáváme horké na předehřátém talíři s placičkami a vepřovými líčky přelité šťávou
Recept od šéfkuchaře Radka Šubrta, který bude opět předvádět svou kuchařskou show na 2. Ročníku Gastro Food Festu v Litoměřicích, www.gastrofoodfest.cz
Radek Šubrt šéfkuchař a majitel restaurací AMADE a SOKOOL a jídelen Na Pruhu a Na Krejcárku.