Vepřová kýta na hříbcích recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

vývar
máslo
1 lžička tymián
olivový olej
2 plátky vepřová kýta
1/2 balíčku mražená kukuřice
bylinková sůl
pepřové koření na steak
2 - 3 hrstě mražené hříbky
2- 3 lžíce rajčatová omáčka nebo rajský protlak

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme, jemně naklepeme a po okrajích nařízneme. Po obou stranách mírně osolíme a opepříme kořením na steaky. Můžeme použít i jiné koření (grilovací, mexické, apod.). Potřeme olejem a prolisovaným česnekem. Maso necháme odležet nejlépe 1 - 2 dny, ale minimálně přes noc

  2. Maso na druhý den zprudka osmahneme, až je zlatavé. Odstavíme z tepla

  3. Na hluboké pánvi rozehřejeme asi lžíci másla, vhodíme mražené hříbky a osmahneme, pak vsypeme kukuřici, ochutíme bylinkovou solí a necháme chvíli prohřívat (na silném plameni). Stále mícháme. Přidáme trochu rajčatové šťávy, rajčatového pyré nebo v nejhorším případě trochu kečupu. Je lepší, když omáčka obsahuje kousky zeleniny. Znovu prohřejeme, na zeleninu s hříbky položíme vepřovou kýtu, zalijeme vývarem, zasypeme tymiánem a pod pokličkou necháme probublávat asi 20 minut. Podle potřeby ještě podléváme, sem tam maso otočíme

  4. Vepřovou kýtu na hříbcích podáváme s chlebem, bramborovou kaší nebo s vařeným bramborem. Můžeme přidat lžíci tatarky a čerstvé zeleniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!